Snježna čarolija - logo

Jahorina

Svojom tišinom i prekranim vidicima, snijegom prekrivenim obroncima, Jahorina predstavlja najljepši u nizu dragulja Republike Srpske. Dužina cijelog masiva je 30km, a najviši vrh je Ogorjelica na 1916m nadmorske visine.

Jahorina pripada Dinarskom planisnkom sistemu i spada u visoke planine ovog sistema. Najviši vrh je Ogorjelica sa 1916m nadmorske visine. Jahorinski planinski masiv je dužine 30km i prostire se od 43°39' do 43°47' sjeverne geografske širine i od 18°31' do 18°43 istočne geografske dužine od Griniča. Leti je prekrivena gustom travom a zimi i do 3m visokim snjegom.
Izvanredna kofiguracija terena, obilje vrlo kvalitetnog snjega, pogodna klima i 20km staza za alpske discipline uvrstile su Jahorinu među najljepše i najpoznatije ski centre.
Jahorina je planina koja se može pohvaliti izuzetno specifičnom i blagom planinskom klimom, kao poslijedicom miješanja kontinentalnih i mediteranskih vazdušnih struja. Svi koji su ikada boravili na Jahorini osjetili su da se klimatski uslovi znatno razlikuju u odnosu na ostale planine u regionu. Jahorina većim dijelom zime predstavlja za skijaše idealan spoj debelog snježnog pokrivača i vjedrog i sunčanog neba, posebno u februaru, martu i aprilu. Prosječan broj dana sa snježnim pokrivačem na Jahorini je 175, što je, u tom pogledu čini evropskim raritetom. Desetogodišnji prosjek visine snježnog pokrivača u februaru iznosi 106cm. Na proljeće i u ljeto snježni pokrivač zamijeni gusti travnati tepih, zbog čega Jahorina u to doba sa svojom blagom klimom postaje raj za izletnike, planinare i vrhunske sportiste, odnosno za sve one koji ljetnje vreline žele da zamijene čistim planinskim vazduhom.
Na četrnaestim zimskim olimpijskim igrama u Sarajevu, na Jahorini su održane alpske discipline za žene.
Od glavnog grada BIH Sarajeva Jahorina je udaljena svega 28, od Banja Luke 200, od Beograda 320, a od Zagreba 350km. Sa Sarajevom i međunarodnim aerodromom u tom gradu Jahorinu povezuje moderan asfaltni put, koji se tokom cijele zimske sezone redovno održava. Do Jahorine iz Sarajeva moguće je doći putem preko Trebevića dužine 32km, a ako putujete iz pravca Užica i Goražda može se koristiti i put iz pravca Prače.
Javorina je originalni naziv planine Jahorina. Naziv je dobila po planinskom ili grčkom javoru (lat. acer heldreichii), čije je najsjevernije stanište ova planina. Ogromna stabla grčkog javora su prirodna atrakcija. Naziv Jahorina se ustalio za vreme turske okupacije, kada je često menjano slovo V u H.
Jahorina skijanje
Jahorina skijanje